21.март Светски дан вода и 22. март Светски дан шума

21.03.2022.


21.март Светски дан вода и 22. март Светски дан шума

У холу школе данас је одржана изложба, која је објединила два важна природна ресурса и два такође, важна еколошка датума: 21. март Светски дан шума и 22. март Светски дан вода. Ученици су изложили своје тематске плакате и на тај начин послали еколошке поруке, првенствено вршњацима о значају очувања ових елемената животне средине.

Изложбу су уз подршку предметног професора припремили следећи ђаци: Хелена Миладиновић Е13, Ања Михајловић Е13, Ана Алавања Е13, Алекса Станковић Е13, Марко Волић Е13, Сава Лалић Е13, Сташа Цакић М11, Никола Јовановић М11, Николија Гајић М11, Дамијана Морина Р11, Ивона Ивановић Е22, Вељко Грубетић М23, Стефан Павловић М23.

Рузвелт их је назвао “плућа Земље”, Роберт Фрост и милиони песника били су инспирисани њима, а Стинг се бори да их спасе. Говоримо о шумама. Познате личности нису једине које осећају снажну везу са њима. Само једноставна шетња шумом може смирити и окрепити наша чула. У ствари, шуме су толико кључне за будућност наше планете да су УН прогласиле 21.март за Светски дан шума. Тема за 2022.годину је “Шуме и одржива производња и потрошња”. Одрживо управљање шумама и њихово коришћење ресурса су кључни за борбу против климатских промена. Зато што су многи аспектинашег живота, директно или индиректно повезани са шумама, оне су једно од највећих природних богатстава које морамо чувати.

Тема Светског дана вода 2022. – “Подземне воде – Учинити невидљиво видљивим”. Овогодишња кампања ће објаснити виталну улогу подземних вода у водоводним, санитарнм системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању климатским променама. Сматра се да је овај скривени ресурс одувек био критички важан, али не и у потпуности препознат у креирању политике одрживог развоја. Ево неколико чињеница које казују на његову важност за животну средину:

Подземне воде обезбеђују скоро око половину све воде за пиће широм света.
Подземне воде обезбеђују 40% воде за пољопривреду која се наводњава.
Подземне воде обезбеђју око ⅓ воде потребне за индустрију.
Одржава екосистеме.
Заједнице које немају воду гледају на подземну воду као алтернативни извор воде за пиће.
“ Не чекајмо да бунари пресуше како бисмо схватили вредност воде”. – Бенџамин Френклин

Јасмина Пешић, професор географије