Извештај са сајма ученичких задруга

13.11.2019.


Извештај са сајма ученичких задруга

У петак, 08.11.2019. на Дан просветних радника, наш Град Пожаревац је имао част да угости министра просвете, науке и технолошког развоја, Младена Шарчевића са својим најближим сарадницима. Повод за долазак министра, је тај, што је Град Пожаревац први град у Србији, чије све средње и основне школе имају ученичку задругу.

У ту част, организован је у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, по први пут Сајам ученичких задруга, јер су оне традиција свих основних и средњих школа у пожаревачком крају.

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, имала је свој штанд, где је представила производни програм своје задруге, која носи назив „ТЕСЛИН ДОМ“. Осим многобројних реквизита, помоћу три презенатције, на три рачунара, потрудили смо се да на што сликовитији начин прикажемо:

ШТА РАДИМО – ПРЕТЕЖНУ ДЕЛАТНОСТ ученичке задруге (поправка моторних возила)

ШТА ПОЧИЊЕМО ДА РАДИМО (израда котлова на чврсто гориво и комбинованих чврсто + пелет)

ШТА ЋЕМО СУТРА РАДИТИ ( плетење жице на машини за универзално жичано плетиво, као и пластифицирање исте)

Важно је помена, да је наш штанд био обогаћен уређајем „ЕКОЛОШКОМ ИСТАКАЛИЦОМ ЗА УЉЕ“, који је школи донирао социјални партнер у дуалном образовању за образовни профил механичар моторних возила „MR ENGINES“ Мало Црниће. Испред штанда ученичке задруге наше школе, министра дочекали су ученици наше школе: Марија Сантрач из одељења М42, Ромарио Станковић из одељења Е42 и Иван Перић из одељења М34 у присуству директора школе, др Горана Несторовића, директора ученичке задруге, Зорана Стојановића и оргнизатора практичне наставе, Снежане Пантић.

 

Снежана Пантић, организатор практичне наставе