Васкрсење Христово

18.04.2020.


Васкрсење Христово

Дан је Васкрсења,

просветимо се празником,

једни друге загрлимо,

рецимо браћо и онима који нас мрзе,

опростимо све Васкрсењем,

и овако ускликнимо:

„Христос васкрсе из мртвих,смрћу смрт уништи

и онима који су у гробовима живот дарова“

(Пасхална стихира).

 

Сваке године, у ове пролећне дане, радосно прослављамо највећи празник Цркве Божије Васкрсење Христа Спаситеља. Васкрсење Христово представља темељ наше вере. Овај догађај има толики значај за људски род и целокупну творевину, да се често назива и новим стварањем. Њиме се обнови небо и земља и испуни се реч Господња: „ Ево све чиним новим“. Више од две хиљаде година прошло је од тог радосног јутра када су жене Мироносице, прве веснице Васкрсења, угледале празан гроб.  И дан- данас у нашим ушима одзвања ехо оне благе опомене коју им је упутио анђео Божији са гробног камена: „ Што тражите живога међу мртвима? Није овде него устаде“.                     

 Све што је Исус Христос чинио и говорио, остварујући наше спасење, Васкрсењем добија свој пуни смисао, а нарочито страдање и смрт. Васкрсењем је крсно дрво Распећа постало знамење победе и славе, а смртне ране Господње извори исцељења кроз које примамо вечни живот.  Свети Максим Исповедник нас богонадахнуто учи  да се телесним рођењем родисмо,  у крштењу препородисмо, а Васкрсењем се вечно рађамо у Христу. Васкрсење Христово је Празник над празницима, јер најдубље одређује живот Цркве. Не само овога дана, него сваке недеље на Литургији ми прослављамо Васкрсење Христово и самим тим пројављујемо веру у опште Васкрсење и Царство Божије. 

Прве речи којима нас Црква позива на почетак слављења Васкрсења Христовог гласе:         „ Дођите, узмите светлост од незалазне Светлости“. Овај дан испуњен је светлошћу којом нас Сам Васкрсли Господ просвећује. То је вечна светлост која просвећује, не само човека, већ и целокупну творевину.

Овај Свети дан представља победу живота над смрћу, пролазног над трулежним, љубави над мржњом. То је дан радости и добре воље међу људима, дан када се заборављају ружне мисли и другима пружа рука помирења и утехе. Зато победу која нам је дарована поздрављамо надахнутим речима Светог Јована Дамаскина : „ Очистимо осећања, па ћемо видети Христа који блиста неприступачном светлошћу Васкрсења. Јасно ћемо чути када нам говори радујте се, певајући победничку песму:  „ ХРИСТОС ВАСКРСЕ“ !

 

                                                                                                                    Вероучитељ

                                                                                                            Александар Вујичић