Поводом Дана школе, диван текст из монографије Техничке школе:

15.05.2020.


Никола Тесла – човек из сенке светлости

 

Никола Тесла је Србин рођен у породици православног свештеника 10. јула 1856. године у селу Смиљану, на територији данашње Хрватске. Родитељи Николе, Милутин и Георгина, имали су петоро деце. Никола је  четврто дете, и други син, који је име добио по деди са очеве стране.

Школовање је започео у родном месту. Након несрећног случаја у коме му је погинуо старији брат, породица се сели у Госпић. Наставља школовање у Високој реалној гимназији у Карловцу, где показује занимање за природне науке. По завршетку гимназије, на распусту, обољева од тада смртоносне болести колере. Ради бржег опоравка, отац му обећава школовање у најбољој техничкој школи на свету. Следи чудесан опоравак и 1875. године Тесла уписује Вишу техничку школу у Грацу.

Показује огромно интересовање за математику, физику и машинство. Добија признања од професора у сведочанствима, али Николин отац остаје поприлично незаинтересован за његове успехе. „ То је скоро убило моју амбицију. Али касније када је отац умро, потресло ме је када сам нашао свежањ писама који су моји професори писали, предлажући да ме испише са факултета, уколико неће да се убијем прекомерним радом“, написао је Тесла у аутобиографији.

У Грацу, на студијама, Николи Тесли се родила идеја о стварању обртног поља. Када је своју идеју изнео једном од професора, наишао је на несхватање и неверовање да је ово могуће. То нам показује колико су његова мисао, идеја и ум били изван времена у коме је живео.

Свој први посао добија 1879. године, као помоћни инжењер у  Марибору. Годину дана касније умире му отац, а Тесла уписује факултет у Прагу. Успешно завршава факултет и почиње да ради у Будимпешти у централном телефонском уреду. Затим добија запослење у Паризу, у Едисоновом континенталном друштву. Ту ради две године, бива препоручен и Едисону, тада најзначајнијој личности технике у Америци. Постаје Едисонов помоћник. Након што се показао као изузетан стручњак и након што је успешно решио проблеме у којима се фирма налазила, Тесла је од Едисона добио веома примамљиву понуду. Едисон му је понудио 50 000 долара, за комплетну реконструкцију и редизајн генератора за једносмерну струју. Тесла је годину дана радио на томе и затражио обећану награду. Едисон му је на то одговорио: „Тесла, Ви не разумете амерички смисао за хумор.“ Као алтернативу, понудио му је повећање недељне плате за 10 долара. Тесла је моментално дао отказ.

Напушта Едисона и уз помоћ инвеститора оснива „Tesla ARC Light Co“. Ради на пројектима из области полифазних наизменичних струја. Описује 1888. године обртно магнетно поље, односно двоструку вишефазност: просторну и временску. Примене овог открића су бројне, али је најважнија за обртне индукционе машине (електромоторе и генераторе). Држи предавање у Америчком институту електроинжењера, „Нови систем мотора и трансформатора наизменичне струје“.

Следе године где Никола Тесла са инжењерима ради на практичној примени својих изума. Године 1891. добија америчко држављанство. Путује по Европи и држи предавања у Енглеској и Паризу о експериментима са наизменичном струјом. Након повратка у Америку, упада у сукоб познат као „ Рат струја “.

Тесла jе предложио сопствени концепт, наизменичну струjу, као неупоредиво практичниjу, чистиjу, безбедниjу и исплативиjу опциjу нациjе у решавању проблема електрике. Умео jе своj став да аргументуjе и демонстрира на начин коjи му jе донео сопственог финансиjера, чувеног Џорџа Вестингхауса, са чиjом jе помоћи и подршком добио прилику да тестира наизменичну струjу на импресивним Ниjагариним водопадима. Доказано jе да jе Теслина струjа супериорна у односу на Едисонов изум, што jе Едисона приморало да се окрене бруталним и неетичким средствима не би ли омаловажио и осуjетио сензационални успех новооткривене струjе.

Отпочео jе “Рат струjа”. Ово jе укључило чак и jавна погубљења животиња од стране Едисона, где jе покушавао да увери народ да jе наизменична струjа опасна по живот и да није безбедна. Наjпознатиjи пример Едисонове кампање било jе погубљење jедног циркуског слона Теслином струjом ради илустрациjе њених, наводно, неконтролисаних особина. Едисон jе успео да излобира и испровоцира конструисање прве електричне столице, не би ли поново покушао да докаже колико jе наизменична струjа опасна по живот, па jе по први пут у Америци смртна казна извршена управо на оваj начин.

Никола Тесла jе био оно што би данашњи стереотипи описали као “лудог научника”. Теслини изуми били су онолико генијални колико jе велика била Едисонова амбициjа. Оно што jе његову заоставштину коначно осудило на комерциjални неуспех, била jе чињеница да jе Теслино визионарство отишло сувише далеко испред времена у ком jе живео, технологиjе коjом jе располагао и еволуциjом свести друштва коjе га jе окруживало. Теслина наjвећа тековина свакако jе наизменична струjа, коjу jе усавршио и комерциjализовао.

Поред мотора на наизменичну струjу, отац jе и многих других изума, попут индукционог мотора, бежичног преноса електричне енергиjе, радија и громобрана. Мада jе и сам био веома познат и цењен научник, његова популарност  темељила се на спектакуларним наступима у коjима jе, кроз експерименте коjе jе изводио, покушавао да демонстрира инвентивност и импресивност своjих открића. Додељена му је 1917. године Едисонова медаља, највећа америчка награда у области технике. Серијом чланака у часопису „Electical experimenter“, Тесла је објавио  своју аутобиографију. Новац коjи jе зарађивао, давао jе и трошио на изванредно скупу опрему за своjа даља истраживања. Опстајао је уз помоћ пријатеља и скромне пензије коју је нерадо прихватио од тадашње Југословенске владе.

Никола Тесла се у позним годинама ретко појављивао у јавности. Изузетак је сусрет са краљем Петром II Карађорђевићем  у јуну 1942. године. Тесла је тада имао скоро 86 година.

У хотелу „Njujorker“ у 87. години живота, 7. јануара 1943. године, престало је да куца срце овог великана и визионара. Посмртни остаци једног од највећих људи двадесетог века, налазе се данас у музеју „Николе Тесле“ у Београду.

Никола Тесла је био велики хуманиста и научни геније. Чинио је изванредне и запањујуће чудесне ствари у току свог живота и рада. Откривао је појаве које су од користи људском роду, а за своје услуге није тражио ништа. Јер за новац није марио. Захвалност није очекивао, ни тражио. Значајан део Тесле живи у његовим огромним достигнућима и стварима који су саставни  живота, цивилизације и наше свакодневнице.

Данас сви знају ко је Никола Тесла. Бројна удружења, студентске и инжењерске организације чувају успомену на великана светске науке. Наша школа са поносом носи његово име. Дужност нам је, да у знак захвалности, не дозволимо да се његово име никада не заборави.

Речи Николе Тесле су поука свим нашим ђацима: „Од свих сила трења, она која највише успорава људски напредак је незнање, оно што Буда назива највеће зло у свијету.“

 

Татјана Ранђеловић