Ученичка задруга „Теслин дом“

08.03.2021.


Ученичка задруга „Теслин дом“

У нашој школи је почетком прошле школске године заживела ученика задруга „Теслин дом“. Жеља оснивача,  а то су ученици наше школе заједно са професорима, била је,  да се кроз рад и креативне идеје чланова задруге стекне самосвест о властитим знањима и умећу, да се формира одговоран однос према радним обавезама и тимски дух.

Kроз сарадњу, међусобну подршку и солидарност, савладавањем многоструких препрека у процесу рада постајемо здраве личности, са исправним погледом на живот.

Овако замишљена  задруга акценат не даје само на пуки резултат-производ,  већ на масовност ученика и њихова ангажовања. Тиме се постиже васпитан компонента која је у нашем раду и најважнија. Ученици су покретачи активности, носиоци нових идеја и планова. Намера нам је да се у радни процес укључи што више ученика и њихових родитеља, да задруга сви заједно доживљавамо као своју кућу, слично као што осећамо и за нашу школу.

Сваким даном чланство наше задруге се омасовљава, у чему нам подршку дају родитељи, професори и запослени у школи који су такође цланови задруге. Заједничким радом уз огромну помоћ наших ментора кроз смех шалу и другарску сарадњу, стичемо основна предузетника знања, повезујемо теорију са праксом и кроз проддају наших производа и услуга остварујемо одређену добит. Циљ је да се тако зарађени новац утроши на наше ђацке активности, излете, екскурзије, конференције, прославе. При томе не заборављамо наше сиромашније другове из школе којима помажемо када год се укаже потреба за тиме.

Наша задруга велику захвалност дугује нашем директору професору Зорану Стојановићу који неуморно и пожртвовано води задругу, за добробит свих нас. Његово ангажовање у проналажењу нових послова и идеја, пријатељски однос према ученицима и велика енергија плени и обавезује све нас да радимо још више и савесније.

Ништа мању посвећеност у раду задруге исказује и директор наше школе професор Горан Несторовић, који је уједно и председник скупштине задруге. Нас директор је увек спреман да услиши све наше потребе и чине све да би задруга заживела напредовала и омасовила се.

Наш рад не би био могућ без наших ментора који својим искуством и знањем чине да нас посао буде успешан и ефикасан. Професори Драган Тодић и Слободан Арсић воде групу за машинско моделовање производа и обраду на CNC машинам, а наши ученици су се већ усавршили у изради украсних и употребних предмета израђених од дрвета, пластике и меких метала уз њихову помоћ намеравамо да у будућем раду реализујемо многе идеје.

Браварско-заваривачку групу воде професори Стојанча Петковић и Тијана Јанковић. Израђивали смо металне ограде гаражна врата, металне столове и полице, стеге и друге производе на жеља наручиоца

Тиме смо вежбе из заваривања, сечења брушења и лакирања искористили да добијемо квалитетне производе.

Изузетан труд квалитет и стручност исказао је нас професор Драшко Степановић са којим смо радили дијагностику и поправку аутомобила. Уз његову асистенцију одклонили смо кварове на великом броју аутомобила наших професора и суграђана.

У том раду много нам је помогао и професор Бојан Стојановић за кога као искусног сервисера нема тајни у аутомобилизму.

Једна од успешних делатности је израда кључева и услуга фотокопирања и коричења. У том послу ученицима свесрдно помажу Ана Павловић и Маријана Ивановић.

Увек су спремне да остану после радног времена да би се на време одштампале скрипте и практикуме који су нам потребни за свакодневно учење.

Професори електропракасе Риста Марковић  и Јасна Стојковић такође су увек спремни да учествују у свим пословима за које их чланови задруге замоле. И сви остали професори без обзира дали су чланови задруге,  или не,  подржавају наш  рад, и спремни су да помогну.

Не смемо заборавити ни наше родитеље који су чланови задруге, помажу задругу и учествују у раду скупштине. Надамо се да ће то учешће бити још масовније када задруга прошири делатност и када прође време заразе корона вирусом,  која нам много отежава рад и деловање у школи.

У претходном периоду ученици наше задруге, уз помоћ професора сервисирали су педесет аутомобила израдили стотинак кључева и одштампали преко шест и по хиљада листова. Бравари и заваривачи су израдили својих производа у вредности од 150 хиљада динара, аутомеханицарски радови су донели више од 42 хиљаде динара прихода,  а фотокопирање и  израда кључева преко 60 хиљада динара.

Остале приходе остварили смо кроз чланарину донације и друге услуге које пружамо.

Надамо се, да ће завршетком епидемије и враћањем рада школе на редован режим и наша задруга још боље и успешније радити на понос и задовољство свих нас.

 

Видомир Јокановић, председника Уравног одбора ученичке задруге „Теслин дом“