8. април Међународни дан Рома

08.04.2021.


8. април Међународни дан Рома

Међународни дан Рома, проглашен је 1990.године у Сероцку у Пољској на четвртом Светском конгресу Рома,овај датум је одабран у спомен на Прву генералну скупштину која је започела са радом 8. априла на првом Светском конгресу Рома који је одржан у Лондону 1971 од 7-12 априла.

На Првом конгресу донета је одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (ромски: Ишао сам, ишао) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним тачком у средини. На застави је плавом бојом представљено небо, као симбол слободе, безграничног пространства и живота под ведрим небом, без крова над главом. Зеленом бојом је представљена трава, пут, друм, као симбол живота који је обележен сталним путовањем, на путу без граница који је увек „отворен“ Ромима док, црвени точак представља симбол сталног кретања и живота на точковима.

Широм света данас се обележава Међународни дан Рома, дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају.

Желимо да упознате барем кратку историју Рома, јер на тај начин упознајете и њихову заједницу, њих саме, њихову културу, језик и обичаје, као и начин понашања унутар шире друштвене заједнице.

Историја Рома је углавном непозната за шире друштво и многи сматрају да је то народ који нема своју историју и традицију. Можда је то један од суштинских проблема, што Роме други већински народ, са којим има суживот, не прихвата у довољној мери у своју средину. Међутим, Роми имају своју историју, језик, културу и обичаје.

Ромски народ су припадници традиционално номадског народа пореклом из северозападне Индије који припада Индо-Иранској језичној породици. Њихове миграције почињу из Азије можда још у 13. веку, и отада до 16. века насељавају Европу. До краја 20. века у целом свету живи више од 12 милиона Рома.

Име за Роме потиче од речи ром или мануш = човек или Цигани, које води порекло из грчког израза “Атхинганос”, а затим се у европским језицима мења у разним варијантама. Немци су осмислили име Зигеунер, мађари – Цигáнy, италијани – Зингаро и тако редом. Порекло имена тражило се и код индијског племена “Чангар”.

Роми су народ без домовине и властите политичке организације. Међусобно су веома сложни и никада нису водили освајачки рат.

Ромска породица може бити патријархална или матријархална. Kарактеристично им је да се у брак улазе веома млади. Kада је религија у питању Роми углавном прихватају веру земаља у којима живе, а очувано је и веровање у добре и зле духове, и у уроке.

Роми су склони музици и у многим земљама су познати као професионални музичари. Инструментима којима се служе су првенствено виолина, па виолончело, контрабас и цимбала.