Дан планете Земље 22. април

21.04.2021.


Дан планете Земље 22. април

Тема овогодишњег Дана планете Земље је ,,Обновите нашу Земљу”. Овај датум је обележен на двочасу географије у одељењу Е22 , као огледни час. Ученица Кристина Антић Е22 је припремила и презентовала презентацију. После одгледане презентације ученици су били активни у дискусији на тему загађења наше планете, као и мерама заштите које они већ користе или би требало што пре увести у свакодневну праксу. На крају часа ученици су приказали едукативне слике које указују на глобалне еколошке проблеме и неке од мера за њихово решавање.

Овогодишња тема се фокусира на природне процесе, нове зелене технологије и иновативно размишљање које може да обнови екосистем. На овај начин тема одбацује мишљења да су ублажавање или прилагођавање једини начин за решавање климатских промена. На сваком од нас је да обновимо нашу Земљу не само зато што нам је стало до природног света, већ зато што на њему живимо. Свима нам је потребна здрава земља која ће подржати наше послове, средства за живот, здравље, опстанак и срећу. Више од милијарду људи у 192 земље света сада сваке године учествује у активностима поводом Дана планете Земље, што га чини највећим грађанским обележавањем на свету. Позив је за све грађане, да буду савесни током читаве године,да мењају погрешне навике како би спасили плаву планету.

Данас вас позивамо да будете део Дана планете Земље и да помогнете даљим климатским акцијама широм света, јер је ово прилика за образовање о животној средини. Климатске промене и друга штета нанета животној средини сломиле су наше природне системе, довеле до нових смртоносних болести као и до слома глобалне привреде. Свака особа има улогу у заштити животне средине, јер променом погрешних навика,свако од нас може постати еколошки свестан и дати допринос у очувању наше заједничке планете и нашег јединог места за живот.

Зато што здрава планета није опција - она је неопхода.

 

 

Јасмина Пешић, професор географије