5.јун Светски дан заштите животне средине

07.06.2021.


5.јун Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се  скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Овогодишњи датум је одржан под слоганом -  Помири се са природом и помози јој да се обнови.

Зато је данас у одељењу М12 одржан огледни час на ову тему. Ученицима је приказан документарни филм  “Смеће за енергију”, који на едукативни начин показује како се рециклажом отпада добија енергија. Као пример европске престонице која годинама уназад  успешно штити и оплемењује своју животну средину приказан је Беч, као центар рециклажног отпада. Европски пут очувања животне средине у Западној Србији се успешно наставља у Бајиној Башти, која чини мале али пионирске кораке у селекцији отпада. Главни бенефит овог краја је смањивање дивљих депонија. Овај градић на Дрини има еколошки савесно и активно становништво чији становници месечно сакупе   60 t сувог ђубрета. Као још један пример успешне рециклаже у нашој земљи наведено је  Ужице, као среиште Златиборског округа који лежи на обалама реке Ђетиње. Овај град је центар регионалне депоније “Дубоко”.

Ученици су с пажњом пратили видео материјал,учествовали у дискусији и проширили постојеће знање о рециклирању и њеном значају за обнову целокупног  екосистема а све са циљем практичне примене. Само променом личних навика можемо имати чисту и здраву животну средину.

“Обнова екосистема подразумева спречавање, заустављање и отлањање штет која им је нанета, како би се природи нешто вратило, а не само од ње узимало.”

 

Проф. географије, Јасмина Пешић