Обележавање 125 година Народног музеја у Пожаревцу

29.12.2021.


Обележавање 125 година Народног музеја у Пожаревцу

У уторак, 28.12.2021. године у Народном музеју Пожаревац одржана је свечаност поводом обележавања значајног јубилеја – 125 година од оснивања. Том приликом представљене су пригодне марке и коверте ,,Поште Србије” на којима се налазе зграда пожаревачког музеја и најзначајније благо које се у њему чува.

Ученици другог разреда – електротехничар енергетике- Е23 ( Алекса Митрашиновић, Александар Јанковић, Михајло Марковић, Андреја Марковић, Немања Николић, Бранислав Радосављевић, Андреја Цветковић, Анђела Ивановић, Уна Ђапић и Бранислав Радосављевић) присуствовали су обележавању 125 година Народног музеја у Пожаревцу са одељењским старешином Иреном Ајдачић и стручним сарадником Мирјаном Дендић.

По речима Драгана Јацановића, археолога и кустоса, Народни музеј у Пожаревцу је други по настанку у нашој земљи, одмах после Народног музеја у Београду, а основан је далеке 1896. године. Народни музеј у Пожаревцу је подручни музеј, са 20.000 предмета у осам збирки и седам објеката на пет локација. На обележавању јубилеја приказана је и презентација о краткој историји музеја и збиркама које поседује.

Овом приликом презентоване су марке и коверте “Поште Србије” које су пуштене у оптицај 24. новембра.

 

Мирјана Дендић, стручни сарадник