Дечија недеља: Шта детету треба да расте до неба!?

04.10.2022.


Дечија недеља: Шта детету треба да расте до неба!?

На нашим просторима Дечија недеља се обележава од 1934.године, она се обележава сваког октобра у циљу побољшања положаја детета у Србији. Ова Дечија недеља је прилика да деца остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала.То се постиже континуираном бригом о заштити, унапређењу и промоцији дечијих права. Основни документ за планирање и реализацију активности у току Дечије недеље је Конвенција о правима детета Уједињених нација, усвојена 1989, а ступила на снагу 1990. године. Главни принципи конвенције о правима детета су: право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију и право на недискриминацију.

 4. октобра наша школа обележила је почетак Дечије недеље указујући на значај и смисао обележавања ове важне манифестације, уз подсећање на одредбе Конвенције о правима детета. На часу грађанског васпитања у одељењу Е22, за време 7 часа одржана је радионица из области превенције насиља и дискриминације. Ученици су на часу одгледали презентацију посвећену вршњачком насиљу и његовој превенцији, потом подељени у 4 групе приступили изради постера на задату тему. Теме су извлачили представници сваке групе и заједно осмишљавали са осталим члановима плакате. Постере су радили на следеће задате теме Како препознати врсту насилног понашања? Како препознати дете насилника? Како препознати дете жртву? Превенција и борба против вршњачког насиља.

Циљ ове радионице је био едуковати ученике да препознају насиље, његове врсте, како изгледају актери,  мере превенције насиља и дискриминације, коме да се обрате у случају насиља. Кроз саму радионицу ученици су активно учествовали - дискутовали дајући савете о предлоге за решавање ситуација везаних за вршњачко насиље како у школи, тако и ван ње. Значај радионице се огледа у томе што су путем плаката указали на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у циљу заштите деце од насиља.

,,Деце има разне,

ал свако је дете личност,

разлике нису казне,

у разликама је наша сличност.”

Љубивоје Ршумовић

 

 

Јасмина Пешић, професор географије и грађанског васпитања