Посета Сајму аутомобила 2023.

28.03.2023.


Посета Сајму аутомобила 2023.

У духу дугогодишње традиције наше школе, организовали смо посету ”САЈМУ АУТОМОБИЛА, како бисмо нашим ученицима омогућили да буду у жижи привредних дешавања.

Да је средња стручна школа  права ствар, јер се у њој поред знања стичу и вештине из струке, показује дан када су ученици Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца, посетили 55. Међународни салон аутомобила и 15. Међународни сајам мотоцикала „Motopassion“ у Београду.

У циљу што квалитетније реализације појединих наставних јединица из стручних предмета, при стицању квалификација, предметни наставници су са својим ученицима који се школују за будуће: машинске техничаре моторних возила, механичаре моторних возила и аутомеханичаре, у суботу, 25. Марта, 2023. године, посетили  Салон аутомобила, мотоцикала, резeрвних делова као и специјалних алата.

Сајам аутомобила сваке године представља прави спектакл и на једном месту могуће је видети и ближе се упознати од малих градских аутомобила до луксузних лимузина, преко теренаца, комбија и доставних возила до највећих камиона.

Сајам мотоцикала као специјализована, атрактивна и садржајна сајамска манифестација, намењена љубитељима двоточкаша, бави се афирмацијом и промоцијом мото спорта. Уз представљање достигнућа светске мотоиндустрије- мотоцикала, мопеда, скутера, резерних делова, опремe и приборa, посебна пажња посвећује се и пратећој опреми, неопходној за безбедно учешће мотоциклиста у саобраћају.

Не сме се заборавити пословни сегмент, као најзначајнији, јер се на овим изложбено-продајним приредбама окупљају увозници и дистрибутери свих светских брендова, произвођачи делова и опреме, представници пратећих индустрија, струковних организација, удружења, клубова… Ове године је у организацији Удружења „АУТО СЕРВИСИ СРБИЈЕ“ организована радионица под називом „Мајсторска радионица XXI века“ у чијем су раду узели учешће и ученици наше школе из одељења М42- машински техничари моторних возила, Илић Душан и Мирковић Лазар, уз подршку наставника практичне наставе Драшка Степановића и Слободана Благојевића.

Сајам је место на коме се новитети афирмишу кроз активно учешће посетилаца, тест вожње, наградне игре, забавна и такмичарска дешавања и у једном од њих учешће су узели и наш ученици који су уз ваучер ДДОР-а и приложену возачку дозволу добијали прилику да се опробају у вожњи НАВАК-овог возила по специјално припремљеној подлози која је имала сврху да симулира отежане услове за вожњу у смислу наквашеног и клизавог пута.

По мишљењу Драгана Стојиљковића најлепши од изложених аутомобила био је један специјално дизајниран модел MINI Cooper у кабриолет верзији и спортским атрактивним бојама каросерије.

По реакцијама ученика и наставника, може се закључити да је позитвна енергија била опште присутна, што значи да је посета сајму ове године била успешна.

 

Драган Стојиљковић,
руководилац Тима за организацију стручних посета