ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА: КЉУЧ ОПСТАНКА СВАКЕ НАЦИЈЕ

28.02.2022.


ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА: КЉУЧ ОПСТАНКА СВАКЕ НАЦИЈЕ

Генерална скупштина Унеска прогласила је 1999. године Дан матерњег језика као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали зато што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Право на употребу матерњег језика је једно од основних људских права. Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања различитости, али и толеранције и разумевања. Језик је најмоћније средство комуникације, служи међусобном споразумевању и дијалогу. Брига о матерњем језику је један од веома важних задатака сваког народа.

Званични језик наше земље је српски језик, а процењује се да њиме говори око дванаест милиона људи. У Гинисовој књизи рекорда налази се и најдужа српска реч са 22 слова – престолонаследниковица.

Ученици одељења М22 учествовали су у обележавању Дана матерњег језика. Разговарали су о најчешћим језичким недоумицама и грешкама које се могу наћи у писању њихове генерације. Кроз говорну вежбу исправљали су једни друге и упознали се са правилима и нормама које нису познавали. Дошли су до закључка да матерњи језик треба неговати и ценити његову лепоту и изузетност. Као што би рекао Душко Радовић: „Волите српски језик свакога дана помало. Српски језик нема никога другог осим нас“.

 

Актив српског језика и књижевности