22. април - Дан планете Земље

26.04.2022.


22. април - Дан планете Земље

У уторак, 26.04. 2022. године у конфернцијској сали Техничке школе са домом ученика “ Никола Тесла”, за време 4. часа,  одржан је јавни час посвећен - Дану планете Земље. Час су осмислиле и реализовале професорка билогије, Мерима Ристић и професорка географије, Јасмина Пешић. Овај час настао је као резултат корелације следећих наставних предмета: биологије, географије, екологије и грађанског васпитања.

Носиоци активности на овоме часу су били следећи ученици: Стефан Дедић Е12, Андријана Ђокић Е12, Нина Митић Е12, Урош 

Славић Е12, Михајло Славић Е12,  Ања Михајловић Вељковић Е13, Ана Алавња Е13, Александар Здравковић Е13 и Хелена Миладиновић Е13. 

Наведени ученици су чланови еколошке и географске секције.  На овоме часу су присутним ученицима, као и наставницима школе приказали power point - презентацију, која је имала за циљ подизање еколошке свести и скретање пажње на значај очувања природе и спречавање негативних последица по животну средину. Сликовитошћу а и текстом дочарана је узрочно -последична веза између човека и његовог животног окружења. Јасним примерима је показано, да много тога у природи зависи од нас самих. Презентација је садржала и асоцијацију која је захтевала активно учешће и ангажовање присутних вршњака. Такође су ученици својим тематским  плакатом упутили присутнима еколошке поруке у виду савета, како сваког дана можемо да учинимо један мали али важан корак у заштити и очувању наше планете.

Широм света, 22.априла обележава се Дан планете Земље као подсетник да нам наша племенита  Планета и њени екосистеми дају живот и као упозорење на опасности које прете животу на Земљи, биљним и животињским врстама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена. Сведоци смо одсуства бриге, пажње и одговорности према природи. 

Овај датум се званично обележава од 1992 године у више од  150 земаља света, самим тим представља најмасовнији еколошки покрет у коме учествује око милијарду људи, широм наше Планете, јер  Дан планете Земље је дан свих нас.

ЦИЉ овог часа јесте указивање на важности заштите животне средине од загађења, не само овог дана, већ сваког дана у години. Све што радимо добро и лоше за нашу животну средину највише утиче на наш живот. Један дан не може да промени ништа ако свакодневним неодговорним односом према животној средини и окружењу у коме живимо, загађујемо земљиште, воду и ваздух и угрожавамо биљне и животињске врсте.

ПОРУКА ОВОГ ЧАСА: Дан планете Земље је дан свих нас.

Одговорни однос према нашој племенитој планети која нам даје живот је одговорни однос  према садашњости нас самих, али одговорни однос према будућности наше деце. Зато чувајмо нашу планету, јер оне не припада нама, већ ми њој!

 

Јасмина Пешић, професор географије