"ИМАМО ПРАВО ДА ОДРАСТЕМО И ЖИВИМО БЕЗ НАСИЉА, ЈЕР МИ СМО БУДУЋНОСТ"

10.10.2019.Поводом обележавања јубилеја - 30 година Конвенције о правима детета УН, у оквиру "Дечије недеље" у ТШДУ, у четвртак, 10.10.2019. године у 12 часова у конференцијској сали, одржан је угледни час који је био посвећен теми вршњачког насиља "ИМАМО ПРАВО ДА ОДРАСТЕМО И ЖИВИМО БЕЗ НАСИЉА, ЈЕР МИ СМО БУДУЋНОСТ".

Реализатори угледног часа биле су: Марина Миљковић, проф. социологије и устава и права грађана и Милица Вујичић, проф. српског језика и књижевности. Модератор часа је била проф. Мирјана Дендић, библиотекар.

После кратког увода библиотекарке, проф. Вујичић и Миљковић су детаљније објасниле значење Дечије недеље, упознале присутне ученике и колеге о дечијим правима. Присутни су били у могућности да виде драмски приказ вршњачког насиља, који су извели ученици одељења Е42/електротехничар рачунара (Вучетић Лазар, Ђокић Ненад, Миладиновић Александар, Миловановић Борис, Момировић Марио, Никић Миљан, Радека Дарко, Страјиновић Стефан и Тацић Урош). После тога, присутни су погледали 2 видео-клипа који приказују реално насиље међу ученицима основних школа у Србији. Након тога, одржана је дискусија за округлим столом о вршњачком насиљу и насиљу уопште, које су професорке водиле са ученицима одељења Е42 (Миловановић Борис, Момировић Марио,Радека Дарко, Страјиновић Стефан и Тацић Урош) и Е21/електротехничар процесног управљања (Пајкић Никола, Стевић Никола, Живојиновић Марко, Радовановић Светлана и Карабашевић Јован).

Угледном часу присуствовали су ученици првог, другог и трећег разреда. Из управе школе присутни су били Ирена Ајдачић, помоћник директора, Зорица Спасић, педагог, Марина Голубовић, психолог и заинтересоване колеге.

 

Марина Миљковић, професор социологије