22. април - Дан планете Земље

25.04.2024.


22. април - Дан планете Земље

Дан планете Земље се обележава сваког 22. априла у протеклих 50  година, а главни циљ овог покрета  је подизање свести и инспиративно  деловању у  решавање различитих еколошких изазова, укључујући климатске промене, одрживи развој, загађење пластиком, нерационално коришћење природних ресурса и др.

У нашој школи је одржана презентација и изложба у част обележавања овог важног датума. Презентацији су у конференцијској сали  присуствовала следећа одељења: Е11, Е12, Е13, Р11, М21, Е22 и М31. Презентацију и изложбу  су осмислили и реализовали  чланови еколошке и географске секције: Василије Арсић Р11, Дарко Стојадиновић Е13, Андрија Стојићевић Е13, Сара Милошевић Е13,  Александра Станојевић М21, Анастасија Бранковић М21 и Страхиња Цимеша Е22. Помоћ и подршку овим ученицима  у извођењеу  поменутих  активности  пружиле су наставница биологије, Катарина Пејчић и наставница географије,  Јасмина Пешић.

Колико је овај дан важан говори нам то да у његовом обележавању учествују 193 земље, што га чини највећом свечаношћу на свету. Овогодишња тема Дана планете Земље је : “ Планета против пластике”.  Чињенице су поражавајуће јер протеклих 60 година произведено је осам милијарди тона пластике, од чега 90,5 % није рециклирано. Као резултат тога овогодишња тема - захтева смањење производње све пластике за 60% до 2040. године.” Планета против пластике” има за циљ да подстакне појединце, заједнице и нације да предузму одлучну акцију против пошасти пластике која угрожава наше океане, дивље животиње и здравље. Фокус није само на смањењу употребе пластике, већ и промовисању иновативних технологија рециклирања и алтернативних материјала који могу утрти пут за одрживију будућност.

  Јасмина Пешић, наставник географије