Посета 13. Фестивалу науке

06.12.2019.


Посета 13. Фестивалу науке

У четвртак 5.12.2019. ученици и професори наше школе посетили су 13. Фестивал науке на Београдском сајму. Организатори ове посете били су директор школе др Горан Несторовић и библиотекар Мирјана Дендић, а вођа пута овај пут била је професорка Габријелa Миленковић.

На Фестивал науке ишао је 21 ученик и 16 професора. Као награду за свој марљив рад и учење што је за последицу имало одличан успех на крају друге године, на овај фестивал ишли су само одлични ученици и то 10 ученика из одељења Е32, 8 ученика из одељења Е31, 2 ученика из одељења М34 и 1 ученик из одељења М33. У пратњи ученика ишле су њихове разредне старешине, чланови одељењског већа и педагошког колегијума као и управа школе.

Фестивал науке је један од пет највећих научних фестивала у Европи, а на регионалном нивоу најмасовнија и најзначајнија годишња научна манифестација.

Тема овогодишњег фестивала,  јесте "Разоткривање" и посвећена је разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа.

На Фестивалу ученици су могли да разоткрију заблуде попут тога да ли из шкољке заиста можемо да чујемо звук мора и да ли је Kинески зид једина људска грађевина видљива из свемира, да ли ваздух и вода заиста немају боју, да ли је Земља равна плоча, да ли је човек заиста слетео на Месец, да људи имају 30 одсто заједничких гена са бананом и нешто мање са квасцем и колико је опасно уколико прогутамо жваку, колико су опасна зрачења телефона и микроталасних пећница, а колику опасност са собом носе нуклеарне електране.

Студенти Физичког факултета у Београду представили су Теслин трансформатор, који се користи за производњу напона високе фреквенције. Роботи су такође привукли велику пажњу, а показало се и да су хемијски експерименти прави хит. Поставке које су такође биле запажене су "Лабораторија за разоткривање митова" Факултета за физичку хемију, затим интерактивна поставка инспирисана мисијом "Аполо 11" као, и "Свакодневица пуна заблуда" Хемијског факултета.

Фестивалски програм био је прилагођен посетиоцима, тако што су обезбеђена  места  на којима  су  се експерименти из уџбеника изводити уживо и где је ученицима пружена прилика да у њима и сами учествују.

Овогодишњи Фестивал науке окупио је више од 60 научних и образовних институција и удружења и више од 600 научника из Србије и иностранства. Млади истраживачи и заљубљеници у науку кроз експерименте, тематске радионице и интерактиван приказ научних занимљивости, пружио је ученицима незаборавно дружење, проверу наученог и непоновљиве авантуре.

 

Габријела Миленковић, професор програмирања