28.фебруар - Национални дан књиге

03.03.2021.


28.фебруар - Национални дан књиге

Наша школа је добила  позив  да се укључи у акцију Друштва школских библиотекара Србије „Читајмо гласно“ поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара.

Ово је четврта реализација  акције „Читајмо гласно“, коју организује Друштво школских библиотекара Србије, како би се активности гласног читања заједнички реализовале у што већем броју школа и како би се  указало на значај књиге и школске библиотеке у раду са ученицима и наставницима

Друштво школских библиотекара Србије је струковно удружење  основано 2006. године у Београду ради подизања квалитета школског библиотекарства у основним, средњим и школама ученика са посебним потребама, подстицања стручног унапређења библиотечке делатности и професионалног статуса школских библиотекара. Мирјана Дендић, библиотекар школе је од оснивања члан Друштва школских библиотекара Србије и увек је узимала активно учешће у свим активностима ДШБС.

Библиотека школе је у сарадњи активом српског језика  организовала ученике одељења Е12, Р21, М21, Р31, Е31 и Е42 у петак, 26. фебруара. Са читањем се почело у  петак, 26.02.2021.године у 5 до 12 (11:55),  што симболично представља крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

Сви професори српског језика ( Надежда Вулић, Цвијета Гајевић, Милица Вујичић, Александра Ристић Стевић, Александар Петковић и библиотекарка Мирјана Дендић) ТШДУ „Никола Тесла“ у Kостолцу су уз поштовање епидемиолошких мера организовали своје ученике да читају наглас омиљене стихове, цитате, као и делове омиљених књига.

Читало се истовремено у учионици, читаоници, школској библиотеци, у дворишту и на игралишту. Све је забележено камером. Попуњена табела са извештајем, а извештај је послат на и-мејл адресу: dsbscitajmoglasno@gmail.com . У табелу  су унети директни линкови на којима је објављена или промовисана акција – сајт библиотеке, школе, друштвена мрежа, портал, итд, како би били свима доступни. Фотографије су послате  у jpg формату (а не у ворд документу) именоване називом школе, да би најбоље могле да се објаве на веб-сајту Фејсбук страници Друштва , као и другим медијима. Забележени тренуци гласног читања су  подељени на Фејсбук групи Школски библиотекари Србије.

Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.

 

Мирјана Дендић,
стручни сарадник- библиотекар