Радионица- „ПРЕРАНИ РАДНИ АНГАЖМАН КАО ФАКТОР ОСИПАЊА УЧЕНИКА“

29.04.2021.


Радионица- „ПРЕРАНИ РАДНИ АНГАЖМАН КАО ФАКТОР ОСИПАЊА УЧЕНИКА“

У среду 28. априла 2021. године у конференцијској сали Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу одржана је радионица под називом „ПРЕРАНИ РАДНИ АНГАЖМАН КАО ФАКТОР ОСИПАЊА УЧЕНИКА“. Радионица је одржана у оквиру годишњег плана рада Тима за каријерно вођење и саветовање, а према раније припремљеним активностима. Као коаутори ове радионице потписани су Радмила Марјановић (која тренутно више не ради у просвети) и Драган Живковић. Колегиницу Радмилу данас је успешно заменила Милица Пејчић Михајловић, стручни сарадник.

Општи циљ одржавања радионице био је спречавање осипања ученика услед прераног радног ангажовања, а специфични разумевање и истицање значаја формалног образовања. Циљна група били су ученици прве године наше школе и то ученици одељења М11 , М13 и М14 . Учешће у раду радионице узели су и педагог Зорица Спасић и секретар школе Биљана Максимовић. Раду радионице присуствовао је директор школе др Горан Несторовић, библиотекарка Мирјана Дендић и гост Никола Глигоријевић (Р41).

Радионица је настала као последица учешћа радника наше школе на семинару Каријерно вођење и саветовање одржаном крајем лета 2018. године. Осипање ученика као проблем наведен је и анализиран у Развојном плану наше школе и одржавање ове радионице је једна од активности којом се наша школа бори против овог проблема.

Концепт радионице је такав да ученици прве године наше школе (који су у принципу најподложнији осипању) одгледају четири видео приче и укључе се у дискусију. Видео приче, свака на свој начин, говоре о различитим врстама проблематике која се реално може појавити. У снимању ових видео снимака такође су учествовали наши садашњи и бивши ученици под руководством наставнице српског језика и књижевности Маје Маринковић, која је у то време радила у нашој школи. Општи је утисак деце и присутних наставника да је радионица у потпуности успела. Детаљан стручни извештај поднет је Тиму за каријерно вођење и саветовање наше школе и чиниће саставни део његове документације.

модератори:

Милица Пејчић Михајловић
Драган Живковић