20. новембар - Светски дан детета

19.11.2021.


20. новембар - Светски дан детета

20. новембар се обележава као Светски дан детета или Униварзални дан детета. Овај датум је прогласила 20. новембра 1954. Генерална скупштина Уједињених нација са циљем да се слави у свим државама света. Од тада се овај датум обележава сваке године, како би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају. Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, коју су ратификовале 193 земље,а међу првима и Србија. Конвенција се занива на основним принципима као што су: право на живот, заштиту, опстанак и развој, образовање, здравље, сигуран дом, здраву исхрану, најбољи интерес детета, право на партипацију као и право на недискриминацију.

ТЕМА СВЕТСКОГ ДАНА ДЕТЕТА 2021 је “Улагање у нашу будућност значи улагање у нашу децу.” УН сваке године обезбеђују посебну тему за Светски дан детета како би промовисале свест међу децом, заједништво и побољшање добробити деце.

Дана 19.11. 2021. наша школа је обележила овај важан датум посвећен дечијим правима. Ученици одељења Е11, Е12, Е13, Р11 , Е22 активно су учествовали у обележавању овог дана израдом постера на часовима грађанског васпитања. Акценат је стављен на заштиту деце од занемаривања , злостављања, вршњачког насиља, подједнаку равноправност деце без обзира на то које су боје коже, културе, вере, језика, да ли су богати или сиромашни, да ли имају неку сметњу или инвалидитет.

ПОРУКА ОБЕЛЕЖАВАЊА ОВОГ ДАТУМА - У Србији се данас као и широм света обележава овај датум, па тако и у нашој школи, са циљем да укаже на заједничку обавезу свих нас на стварању амбијента у којој ће деца у пуној мери моћи да остваре своја права. Само на тај наћин можемо у будућности очекивати зреле и креативне одрасле људе. Брига о деци, њиховим правима и потребама , треба свима нама да буде приоритет сваког дана, а не само 20. новембра.

 

“ Деце има разне,

Ал свако је дете личност,

Разлике нису казна

У разликама је наша сличност “

 

Љубивоје Ршумовић