10. децембар - Међународни дан људских права

10.12.2021.


10. децембар -  Међународни дан људских права

У четвртак 9.12. на часу грађанског васпитања обележен је Међународни дан људских права. Ученици Александар Јанковић Е11 и Немања Перић Е11 припремили су презентацију о људским правима. После одгледане презентације и дискусије, ученици су на балонима исписивали нека од основних људских права. Час је обогаћен креативним плакатима који су осмислили ученици уз помоћ и подршку предметног наставника. Тематске плакате су нацртали следећи ученици: Хелена Миладиновић Е13, Алессија Мурина Е13, Ања Михајловић Вељковић Е13, Андријана Ђокић Е12, Нина Рајковић Е12, Анастасија Павловић Е22, Ивона Ивановић Е22, Лазић Лука М21

Овај датум подсећа на дан, када је Генерална скупштина УН усвојила и прогласила Универзалну декларацију о људским правима 1948. године. Она се састоји од 30 чланака који афирмишу права појединца. То је најпревођенији документ широм света и доступан је на преко 500 језика. Ова декларација инспирисала је људе и земље да почну да третирирају сваку особу са правом на живот, слободу и потрагу за срећом.

ЗАШТО ЈЕ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА ВАЖАН - Људска права представљају скуп права и слободе које важе за све људе, без обзира на њихове карактеристике - људска права су универзална, недељива, неотуђива, међузависна и међусобно повезана. Зато данас славимо сва наша неотуђива права и слободе, укључујући право на живот и опстанак, право на пристојан живот, право на образовање и рад, право на социјалну и здравственз заштититу, право на живот без икаквог облика дискриминације...Свака особа заслужује низ права по којима може да живи свој живот како жели, а да не буде угњетавана, злоупотребљавана, злоставњана или на неки начин експолоатисана . Са овог аспекта морамо признати да је напредак постигнут и даје свет постао праведније место за живот него што је то био пре неколико стотина година. Традиоцонално се 10. децембра додељује награда Уједињених нација у области људских права, као и Нобелова награда за мир.

Где почињу универзална људска права? У малим местима близу куће, тако близу и тако малим да их нећете моћи видети ни на једној мапи света… И док та права тамо не добију смисла, другде ће мати јако мало смисла. Ако грађани не маре да заштите ова права у близини своје куће узалудне су наше наде у напредак широм света.”

 

Еленор Рузвелт

 

Јасмина Пешић, проф. географије и грађанског васпитања