26.септембар - Европски дан језика

27.09.2023.


26.септембар - Европски дан језика

Широм Европе, а на иницијативу Савета Европе 26.септембра обележава се Европски дан језика. Европски савет сматра да је лингвистичка разноликост средство за постизање већег међукултуролошког разумевања и кључни елемент  у богатом културолошком наслеђу нашег континента.Стога Савет Европе у Стразбуру промовише вишејезичност верујући да је језичка разноликост начин постизања веће толеранције,отворености и језичког диверзитета.

Ове године су чланови секције за енглески језик  у сарадњи са стручним сарадником библиотекаром Мирјаном Дендић обележили Европски дан језика кроз многобројне активности.

Ученици одељења Е22, Е23 и М31 (Асановић Маквира, Маринковић Селена, Хенц Исидора, Страхиња Цимеша, Лука Степановић, Матија Вујичић, Тодоровић Маријa, Гајић Николија) урадили  су пано презентујући неке од најосновнијих израза  и занимљивих чињеница везаних за неке европске језике.

Ученици су и кроз кратке  активности попут загонетке, затим укрштеница, брзалица, израде паноа на којима су представили по један језик и занимљивости вазаних за исти и кратких онлајн квизова  обележили овај дан и тиме покушали да својим друговима али и наставницима приближе богату језичку разноликост  Европе која се мора неговати и очувати.

 

Секција за енглески језик у сарадњи са библиотекаром Мирјаном Дендић