20. новембар – Светски дан детета - презентација

21.11.2023.


20. новембар – Светски дан детета - презентација

Сваке године, 20. новембра , свет се уједињује да прослави Светски дан детета. То је дан посвећен препознавању права, благостања и потенцијала сваког детета. Овогодишња тема је: „ За свако дете, свако право“. У корелацији са грађанским васпитањем чланови Ученичког парламента су направили презентацију о историји обележавања овог значајног датума, као и правима и обавезама ученика. Акценат је стављен на конвенцију о правима детета, са којом су детаљно упознали своје вршњаке следећи ученици: Страхиња Цимеша Е22, Александра Станојевић М21, Николија Гајић М31, Сташа Цакић М31 и Вукосава Ивановић М31.

Овом значајном приликом обележава се годишњица два значајна документа која су гарантовала основна права деце широм света – Декларације о правима детета, усвојене 1959. године и Конвенције, о правима детета, усвојене 1989. године. То је најратификованији документ о људским правима у историји, јер га је до сад потписало 195 држава света. То је дан када се слави напредак који је постигнут за децу, и када се вође држава и влада позивају да испуне обећања која су дали када су ратификовали Конвенцију и да се поново обавежу да наставе да чине све што је потребно да ни једно дете не остане искључено. Ову Конвенцију Република Србија је ратификовала 1990. године. Сва деца имају сва права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, шта им родитељи раде, да ли су сиромашни или богати, којим језиком говоре, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу у развоју или инвалидитет.

Данашњи дан служи као снажан подсетник на непоколебљиву посвећеност обезбеђивању да се свој деци, без обзира на њихово порекло или околности, пружи прилика да напредују и достигну свој пуни потенцијал. То је дан када славимо достигнућа деце, залажемо се за њихова права и реафирмишемо нашу заједничку одговорност за стварање светлије будућности за њих.

 

„Деце има разне,

ал свако дете је личност,

разлике нису казне,

у разликама је наша сличност.

Љубивоје Ршумовић

 

Jасмина Пешић, наставник географије и грађанског васпитања